15.  6.  2009    Windows XP  |  Windows Vista

7 tipů pro hrátky s procesy

Autor: Doporučit článek  |  vytisknout vytisknout  |  textová verze  |  velikost písma ++++++

Čas od času je zapotřebí procesy zkrotit a umět vypnout ten správný, případně zobrazit detaily. Přinášíme pokročilé tipy, s nimiž je zvládnete i z příkazové řádky.

1. Rychlý přehled a řazení ve Správci úloh

Základní přehled procesů zobrazíte ve Správci úloh, kterého nejsnadněji spustíte kombinací Ctrl + Shift + Esc. Užitečné je řazení podle parametru – např. klepnutím na sloupec Paměť můžete snadno najít „nejžravější procesy“. V nabídce Zobrazit můžete vybrat i další parametry (např. prioritu či cestu ke spustitelnému souboru).

1.jpg
Výběr sloupců zobrazených ve Správci úloh

2. Přesměrování výpisu do souboru

Seznam běžících procesů vypíšete do souboru snadno z příkazové řádky. Použijte přesměrovaný výstup příkazu tasklist, tedy například tasklist >> procy.txt. Můžete použít i více informací a tabulkový formát CSV, v tom případě je to příkaz tasklist /V /Fo csv >> procy.txt.

3. Seznam použitých knihoven

Chcete-li vědět, jaké knihovny se skrývají za běžícími procesy, máte dvě možnosti. Příkazem tasklist /M se seznam rozšíří i názvy použitých knihoven DLL. Pokud za parametr napíšete i název knihovny, ve výpisu budou pouze procesy, které ji využívají, zkuste třeba tasklist /M netapi32.dll.

4. Propojení se službami

Velmi užitečná je možnost vypsat souvislosti běžících procesů a služeb. K tomu opět slouží stejný příkaz, tentokrát v podobě tasklist /Svc.

5. Rychlé ukončení procesu

Z příkazové řádky můžete procesy i ukončovat. Jediný proces ukončíte nejlépe příkazem taskkill /pid 123 (kde 123 je číslo procesu z výše uvedených výpisů). Všechny procesy s daným názvem (např. více instancí Průzkumníka) ukončíte pomocí taskkill /im explorer.exe. Ukončovat můžete i proces a všechny jeho následníky, k čemuž poslouží předchozí příkaz s přepínačem /t.

6. Vynucené ukončení

Pokud proces nereaguje na pokus o ukončení, je potřeba použít větší sílu. Příkaz taskkill rozšiřte o přepínač /F, který si vynutí ukončení za jakýchkoliv podmínek.

7. Filtrování pomocí příkazů

Příkazy tasklist i taskkill umí také filtrovat. Přepínačem /Fi zapnete filtrování, za ním následuje podmínka. Např. tasklist /Fi „memusage gt 100000“ vypíše procesy, které aktuálně spotřebovávají více než 100 000 kB paměti.

Které nástroje a postupy pro práci s procesy používáte vy? Máte raději ruční správu, nebo možnosti specializovaných programů? Podělte se s ostatními v diskuzi pod článkem.

Uvedené tipy a řadu dalších praktických rad a návodů, recenzí a testů najdete v aktuálním Computeru 11/09, který můžete koupit i s 9GB DVD za 89 Kč. Již ve čtvrtek pak vychází nový Computer 12/09.




X

Doporučit článek

Vaše jméno:

Váš e-mail:

E-mail adresáta:

Komentář:

kontrolní kód

Odeslat


celkem 13

Poslední komentáře Komentáře

Re: pro Autora Petr Berky 22.  6.  2009 22:20
Zajimave kopeiva 15.  6.  2009 20:52
Re: Problém je v tom, že když si vyberu tipy pro WIN XP, tak se mi objeví právě tento článek Ondra Bitto 15.  6.  2009 20:38
Problém je v tom, že když si vyberu tipy pro WIN XP, tak se mi objeví právě tento článek Karton 15.  6.  2009 18:30
Re: pro Autora Garfield 15.  6.  2009 14:29
Přidat příspěvek Zobrazit vše