26.  2.  2009    Internet

AVG, Kaspersky, NOD32 a další: Antivirová kontrola zdarma

Autor: Doporučit článek  |  vytisknout vytisknout  |  textová verze  |  velikost písma ++++++

Pokud si nejste jisti (ne)závadností některého souboru, máte možnost jej odeslat k důkladné kontrole desítkám antivirů najednou. Vyzkoušejte bezplatné online skenery.

Online ochrana proti virům je vhodným doplňkem ke standardnímu antivirovému programu. Od klasických antivirů se liší především tím, že se obejdou bez instalace, navíc nabízí kontrolu pomocí desítek antivirových programů současně. Online antiviry provádí kontrolu souborů tzv. na požádání. Tyto služby tedy neprovádí skenování diskových jednotek, jako je tomu u klasických antivirů, ale kontrolují pouze konkrétní soubory, které dané službě pošlete.

Pokud vás váš antivirový program upozorní na virovou nákazu a vy o ní máte své pochybnosti, otestujte soubor pomocí Virus Total a podívejte se, jak reagují tzv. renomované antiviry, tedy především AVG, Kaspersky, McAfee, NOD32 a Symantec. Pokud jej všechny označí za bezpečný, lze předpokládat, že se jedná o falešný poplach. VirusTotal je jednou ze služeb poskytujících rychlou online analýzu souborů. Využívá antivirových produktů téměř čtyřiceti výrobců a pracuje vždy s jejich nejaktuálnější virovou databází.

Pro kontrolu požadovaného souboru pomocí VirusTotal je třeba zadat umístění tohoto souboru do kolonky Nahrát soubor na záložce Analýza. Umístění souboru zadejte pomocí tlačítka Procházet, čímž otevřete okno se strukturou adresářů, ve které najděte požadovaný. Soubor vložíte tlačítkem Otevřít, analýzu pak spustíte klepnutím na tlačítko Odeslat soubor. V případě infikování soboru virem je na vás, jak s tímto souborem naložíte. VirusTotal slouží pouze jako prostředek pro upozornění na přítomnost viru.

vysledek.png
Část výsledného výpisu po kontrole jádry 39 antivirových programů

Soubory můžete k analýze posílat také pomocí e-mailu. Stačí pouze jako adresu příjemce zvolit scan@virustotal.com a do předmětu napsat SCAN. Soubor však nesmí být větší než 20 MB. Pro jednodušší odesílání souboru k analýze máte možnost využít možnost integrování služby VirusTotal do kontextové nabídky Windows. K tomu je potřeba instalační soubor, který získáte klepnutím na odkaz Virus Total Updater na záložce Email/Uploader.

Online služeb pro kontrolu souborů je celá řada. Další naleznete například na virusscan.jotti.org nebo www.virscan.org. Služby pro online kontrolu neslouží jako náhrada antivirových programů, nenabídnou vám totiž pokročilé možnosti ochrany v reálném čase.

Článek čerpá z kompletního průvodce, kterého najdete v aktuálním tištěném vydání Jak na počítač 2/09. Hlavními tématy tohoto čísla jsou oprava Windows a výběr počítače na cesty. 68 stran tipů a triků získáte jen za 49 Kč.



X

Doporučit článek

Vaše jméno:

Váš e-mail:

E-mail adresáta:

Komentář:

kontrolní kód

Odeslat


celkem 11

Poslední komentáře Komentáře

Re: Antivirové programy ke stažení zdarma Devastor 26.  2.  2009 16:56
Re: Antivirové programy ke stažení zdarma Ondra Bitto 26.  2.  2009 11:32
Re: Antivirové programy ke stažení zdarma Devastor 26.  2.  2009 11:27
Re: Antivirové programy ke stažení zdarma Ondra Bitto 26.  2.  2009 10:49
Re: Antivirové programy ke stažení zdarma cache 26.  2.  2009 10:14
Přidat příspěvek Zobrazit vše