6.  6.  2006    Windows XP

Jak přeinstalovat Windows XP

Autor: Doporučit článek  |  vytisknout vytisknout  |  textová verze  |  velikost písma ++++++

Často se v diskuzích objevuje dotaz, jak přeinstalovat Windows XP, případně i s formátováním disku. Připravil jsem pro vás podrobný návod s obrázky z instalace.

Příprava

Pokud máte instalační cédéčko Windows XP bez Service Packu 2, pak ještě než přistoupíte k instalaci, stáhněte si Service Pack 2 např. ze serveru Gigamania.cz. Existují další záplaty, které přišly po Service Packu 2, odtud si můžete stáhnout neoficiální (Microsoftem nevydanou a nepodporovanou) instalaci, která je všechny obsahuje. Tyto balíčky si vypalte na CD-ROM, nebo uložte na flashdisk, protože po instalaci Windows XP bez Service Packu 2 naprosto nedoporučuji přistupovat do sítě internet, tedy ani na službu Windows Update.

Nastavení BIOSu

1Nejdříve je nutné nastavit v BIOSu počítače spouštění z CD-ROM. Na každém počítači je BIOS trochu jiný. Já jsem použil tzv. virtuální stroj, abych mohl snímat obrázky, takže nabízím ukázku z BIOSu virtuálního počítače provozovaného na softwaru VMWare Server. 2Vyhledejte v BIOSu nastavení spouštění (bootování) operačního systému, v mém BIOSu se nachází samostatně na záložce Boot. Pomocí kláves plus a minus lze posouvat položky nahoru a dolů tak, aby první byla mechanika CD-ROM. Pokud by v počítači bylo více mechanik CD-ROM, je možné je rozbalit klávesou Enter a opět posouvat nahoru a dolů. 3Ukončete BIOS na záložce Exit, zvolte ukončení s uložením změn. Mějte už CD-ROM s Windows XP vloženo do počítače.

Instalační program

4Počítač restartuje a načte operační systém z cédéčka – naběhne instalační program v textovém režimu, chvíli to potrvá (i několik minut). Nakonec by se vám měla ukázat obrazovka s pokyny k instalaci. Instalaci spustíte stisknutím klávesy Enter. Jelikož návod je poměrně dlouhý a dal mi hodně práce, dovoluji si jeho pokračování nabídnout jen předplatitelům. Následující text (obsahuje ještě 18 kroků s obrázky) je tedy pro nepředplatitele nepřístupný.

5Na následující obrazovce se objeví licenční smlouva. Abyste mohli v instalaci pokračovat, musíte s ní souhlasit. Souhlas potvrdíte stiskem klávesy F8. 6Nyní přichází na řadu volba disku, na který budou Windows XP nainstalována. V tabulce dole vidíte seznam disků a oddílů. Já instaloval na zcela čistý počítač, při přeinstalaci zde uvidíte jeden nebo více disků s oddíly. (Viz bod 8) Oddíly můžete mazat tak, že jej šipkami vyberete a stisknete klávesu D. Pozor, takto zničíte všechna data na oddíle! Mažte tedy pouze ty oddíly, z nichž jste si už dopředu zazálohovali všechna data. Jestliže chcete mít počítač "jako nový", je ideální vymazat všechny oddíly a dostat se do situace, jaká je na obrázku. Pak stačí stisknout klávesu C a vytvořit nový oddíl. Můžete také zkusit jen instalovat Windows a oddíl nemazat ani neformátovat. Pak prostě jen vyberte ten oddíl, kde Windows již jsou. Bude vám nabídnuta možnost je zcela přeinstalovat, přičemž ostatní data nebudou smazána (aplikace však bude většinou nutné znovu instalovat). 7Nyní budete informováni o tom, že bude vytvořen nový oddíl na vybraném disku. Vidíte také, jakou může mít minimální a maximální velikost. Pokud nepožadujete dělení disku na více oddílů (osobně naprosto nedoporučuji, moje osobní rada je ponechat každý disk jen s jedním oddílem, s výjimkou situací, kdy chcete mít na počítači více operačních systému, nebo striktně oddělit systém od dat), ponechejte předvyplněné číslo (maximální hodnota) a stiskněte Enter. 8Takto se dostaneme do situace, kdy máme na disku C: jeden oddíl, který dosud není naformátován. Všimněte si, že na disku zůstane někdy nevyužitelné místo (zde 8 MB) – to je dáno uspořádáním oddílů na disku, kdy určitá část musí zůstat volná pro tabulku oddílů. Stiskněte Enter na nově vytvořeném oddílu. 9Nyní se nabízí několik možností, jak oddíl zformátovat. Pokud jste oddíl nevytvářeli a jen instalujete (a nechcete přijít o dokumenty) je zde i možnost neformátovat (jen tak o data nepřijdete, v každém jiném případě bude oddíl po instalaci Windows obsahovat jen operační systém a všechna data budou pryč!). Pokud se spolehnete na mé doporučení, zvolte Zformátovat oddíl systémem souborů NTFS (Rychle). Vůbec nedoporučuji systém FAT (je zastaralý) a zcela zbytečné je nutit k "pomalému" formátování. 10Instalační program nyní zformátuje oddíl (a odstraní tak všechna data).

11Následně započne kopírování souborů do počítače. Vpravo dole vidíte jednotlivé soubory.

12Kopírování bude završeno restartem počítače. Při restartu je vhodné opět vstoupit do BIOSu a změnit načítání (bootování) systému tak, aby se jako první hledal na pevném disku. Není to ale nutné, jen je potřeba dát pozor, aby se operační systém z CD-ROM už nenačetl (dostali byste se tak znovu na začátek). 13Nyní už má naběhnout počítač z pevného disku a uvidíte známé logo Windows XP.

14Po chvíli se objeví informace o pokračování instalace, vlevo vidíte, kolik minut bude instalace ještě trvat (většinou je to nakonec méně). 15Instalace bohužel není zcela samostatná, budete muset Windows několik informací v průběhu sdělit. Nejdříve potvrďte mezinárodní nastavení na Českou republiku. 16Následně také vyplňte svoje jméno a případně jméno firmy/organizace.

17Oblíbené místo každé instalace je zadání produktového klíče. Pětadvacet písmen a číslic musíte zadat bezchybně, nerozlišují se malá velká, ale často se plete G a 6, pozor na to. Jakmile vepíšete každou pětici, kurzor automaticky poskočí do další buňky. Nezapomeňte také na to, že pravděpodobně máte vypnutý režim NumLock. 18Počítač je nutné pojmenovat (bude takto vidět v místní síti) a také je nutné vložit heslo administrátora (zadejte nějaké opravdu dobré dlouhé heslo a nezapomeňte jej!) 19Zbývá zadat datum, čas a časové pásmo, povolte také přecházení na letní a zimní čas (ve Windows XP už je to správně, a tak není důvod tuto funkci nezapínat). 20Windows XP také budou chtít vědět, jak jste na tom s připojením do sítě. Ve většině případů (zejména pokud je počítač v místní síti, tedy připojen síťovou kartou k rozpočovači nebo přepínači, nebo třeba kabelovému modemu) ponechejte Typické nastavení. 21Poslední věc, kterou musíte nastavit, je název síťové skupiny, ve které chcete být zařazeni. Ve firmách se spíše používají domény, takže se do ní připojte druhou volbou. 22Počítač ještě chvíli bude "chroustat", pak restartuje. Nyní pozor, pokud jste instalovali Windows XP bez "zabudovaného" Service Packu, určitě počítač fyzicky odpojte od sítě (vytažením kabelu, vypnutím modemu)! U původních Windows XP je totiž známo až příliš bezpečnostních děr a nakažení červem Blaster může trvat třeba jen pár minut! 23Spusťte systém, bude vás čekat už jen průvodce prvním spuštěním systému, kde můžete Windows XP aktivovat. Potom případně doinstalujte Service Pack 2 či další záplaty, které jste si před instalací nachystali. Teprve potom připojte počítač do sítě.




X

Doporučit článek

Vaše jméno:

Váš e-mail:

E-mail adresáta:

Komentář:

kontrolní kód

Odeslat


celkem 5

Poslední komentáře Komentáře

2 HDD vory 11.  7.  2014 19:50
x 10.  11.  2013 12:28
x x 10.  11.  2013 12:27
XP lukas 23.  9.  2013 22:08
xp maniak 19.  4.  2013 17:43
Přidat příspěvek Zobrazit vše