11.  11.  2008    Ostatní

Průvodce: Jak správně zapojit počítač

Autor: Doporučit článek  |  vytisknout vytisknout  |  textová verze  |  velikost písma ++++++

Koupili jste nebo jste dostali nový počítač? Pokud nemáte štěstí a nikdo vám ho nezapojí, mohou být tyto první kroky rozpačité. Přinášíme vám průvodce propojením jednotlivých kabelů a součástí.

Článek čerpá z tištěného časopisu Jak na počítač. Ještě nemáte předplatné? Využijte výhodné akce tohoto týdne a získejte s nevídanou slevou. Více v článku Získejte slevu na předplatné Jak na počítač díky časopisu Aktivně!

Co sestava obsahuje

Počítačová sestava obvykle obsahuje pět základních částí. Počítač, monitor, klávesnici, myš a případně reproduktory. S výjimkou reproduktorů se ani bez jedné z těchto částí při práci s počítačem neobejdete. Správné zapojení ebývá složité ani v případě, že jste od výrobce či prodejce neobdrželi návod. Drtivá většina koncovek (konektorů) je nezáměnná, koncovky pasují kam opravdu patří nebo jsou barevně odlišeny. Téměř všechna zařízení se k počítači připojují do konektorů na zadní straně počítačové skříně. 

Jak na připojení myši a klávesnice

Počítač připojte do elektrické zásuvky prostřednictvím přiloženého kabelu, klávesnici a myš poté zapojte do barevně odlišených zdířek, které se označují jako PS2. Většina myší je zakončena zeleným konektorem, klávesnice fialovým – oba zasuňte do odpovídajících zásuvek. Konektory navíc mají zámek, který znemožňuje jejich nesprávné zapojení, například pootočením.

Konektory PS2 pro zapojení myši a klávesnice a hlavní napájecí kabel počítače.

Správné zapojení monitoru

Monitor připojte k počítači pomocí kabelu, který je vždy součástí jeho příslušenství. U starších CRT monitorů najdete kabel zakončený patnáctipinovým konektorem VGA, kterému na počítači odpovídá zásuvka se stejným počtem zdířek. Novější LCD monitory se připojují stejným typem kabelu, pouze vybrané modely (obvykle dražší) mají speciální konektor DVI. Uživatelský rozdíl mezi kabelem DVI a patnáctikolíkovým VGA nenajdete, DVI kabel přenáší data v digitální formě, VGA v analogové, pokud máte monitor, který lze připojit digitálně i analogově, použijte DVI.

Kabely pro zapojení monitoru: vlevo VGA, vpravo DVI

Jak na konektory sluchátek

Reproduktory připojte do zvukové karty počítače pomocí kabelu, který je součástí balení reproduktorů a obvykle bývá zakončen zeleným konektorem Jack. Tento typ konektoru znáte například ze sluchátek a podobných audiozařízení. V počítači reproduktorům odpovídá zelená zásuvka zvukové karty a kromě reproduktorů do ní lze zapojit i sluchátka. V případě, že vlastníte sluchátka s mikrofonem, zapojte růžový konektor mikrofonu do zdířky zvukové karty se stejnou barvou.

Připojení dalších zařízení

Nyní máte úspešně zapojeny všechny důležité součásti počítače a můžete začít pracovat. A co když chcete zapojit další zařízení, jakými jsou například tiskárna, externí disk nebo televizní karta? Situaci vám zjednodušuje známé rozhraní USB, pomocí něhož je takřka vše řešeno.




X

Doporučit článek

Vaše jméno:

Váš e-mail:

E-mail adresáta:

Komentář:

kontrolní kód

Odeslat


celkem 0

Poslední komentáře Komentáře