13.  2.  2012    Sociální sítě

Facebook naruby: Jak se rychle skrýt před světem?

Autor: Doporučit článek  |  vytisknout vytisknout  |  textová verze  |  velikost písma ++++++

Máte mezi přáteli na Facebooku svého učitele, nadřízeného nebo jen nechcete, aby si váš status četl někdo nepovolaný? Poradíme vám, jak skrývat své příspěvky nepovolaným očím.

Facebook obsahuje funkci, díky které můžete u každého příspěvku stanovit uživatele, kteří tento příspěvek uvidí, či naopak neuvidí. Nastavení je velice jednoduché, a navíc se osoba, které svůj příspěvek skrýváte, o tom nedozví.

Vedle tlačítka pro odeslání nového příspěvku máte tlačítko pro zvolení, komu se zobrazí příspěvek – například pouze přátelům, přátelům přátel, či veřejně. Zvolit můžete i nějakou předem definovanou uživatelskou skupinu – například blízké přátele nebo nějakou vlastní. Vás bude zajímat poslední možnost – vlastní nastavení.

nastaveni-soukromi.jpg
Dialog pro vlastní nastavení zobrazení příspěvků

Otevře se dialog, ve kterém můžete výběr uživatelů upřesnit, což provedete ve dvou krocích. Nejdříve nastavíte, komu se příspěvek zobrazí a poté můžete určit, kdo jej naopak neuvidí. V prvním kroku tedy z roletky zvolíte, jestli se příspěvek bude zobrazovat pouze vám, vašim přátelům, přátelům přátel, nebo konkrétním uživatelům. V případě zvolení poslední možnosti se vám zobrazí prázdné pole, do kterého přidáte konkrétní uživatele. Dále máte možnost i určit, zda se váš příspěvek zobrazí i přátelům označených osob.

skryt-pro.jpg
Skrýt příspěvek můžete jak pro uživatelskou skupinu, tak pro určitého uživatele

Ve druhé části dialogu s názvem skrýt pro se nachází prázdné pole, kam je možné zapsat uživatele či seznamy přátel, kterým se váš příspěvek nezobrazí. Kliknutím na tlačítko uložit změny dialog zavřete a vrátíte se zpět na odeslání příspěvku.

odkaz.jpg
Obdobný postup platí i pro přidávání odkazů – ovládací prvky jsou však rozmístěny trochu odlišně

Facebook si pamatuje poslední nastavení. Při dalším odesílání si tedy musíte dát pozor, jestli se odesílaný příspěvek zobrazí tomu, komu chcete. Nemusíte se ale bát, že by se někdo dozvěděl, že určitý příspěvek je skryt. U příspěvků se informace o tom, komu je zobrazen, ukazuje pouze autorovi.

post.jpg
U každého postu můžete zjistit i po odeslání, komu se zobrazují

Při používání Facebooku ale vždy myslete hlavně hlavou. Facebook je jako oheň – dobrý sluha, ale zlý pán. Skrývání obsahu pro určité uživatele je funkcí, která nepřemýšlí. Váš příspěvek uživatel neuvidí ze svého profilu, ale pokud se podívá z profilu jiné osoby, tak se mu samozřejmě zobrazí. Proto je nejlepší dávat na sociální sítě pouze informace, které není třeba skrývat.




X

Doporučit článek

Vaše jméno:

Váš e-mail:

E-mail adresáta:

Komentář:

kontrolní kód

Odeslat


celkem 11

Poslední komentáře Komentáře

Re: Vykašlete se na Facebook Xllll 15.  2.  2012 21:18
Re: Vykašlete se na Facebook Jan 15.  2.  2012 18:28
Vykašlete se na Facebook George2005 14.  2.  2012 22:23
:) Jan Suszka 14.  2.  2012 17:43
Re: pěkné, ale co staré příspěvky? bobsi 14.  2.  2012 12:48
Přidat příspěvek Zobrazit vše




Aktuální číslo časopisu Computer

Supertéma o počítačové bezpečnosti

AMD Ryzen přichází

Velké testy kinoprojektorů a levných sluchátek

Příslušenství do USB-C